Ήταν θέμα χρόνου όπως φάνηκε ο κορονοιός να κάνει έντονη την εμφάνισή του και στην Αλεξάνδρεια. Τις τελευταίες μέρες οι δημοσιεύσεις που αφορούν τα κρούσματα πληθαίνουν με αποτέλεσμα η ανησυχία πολιτών και αρχών να κορυφώνεται (αυτές οι γραμμές γράφτηκαν πριν το μινι lockdown στην Ημαθία). Μετά το καθολικό lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου του 2020, επιδείξαμε ιδιαίτερη σύνεση, προσαρμοστήκαμε στα μέτρα και το αποτέλεσμα ήταν - η Ημαθία αλλά και η χώρα να γίνει πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως, ως αντίβαρο της ψυχολογικής πίεσης που υπήρξε εκείνο το διάστημα, αρκετοί κατέφυγαν σε μια μάλλον βολική παραφιλολογία γύρω από θεωρίες συνομωσίας πως ο κορονοιός δεν υπάρχει. Σ’ αυτές τις θεωρίες «μάσησαν» και στη συνέχεια πρωτοστάτησαν και διασημότητες από όλους τους χώρους, αλλά και τα μπρος –πίσω της εκκλησίας επέτειναν ακόμα περισσότερο την αμφισβήτηση του ιού και των επιστημόνων.
Η σημερινή κατάσταση θεωρείται από τους ειδικούς πιο επικίνδυνη από το πρώτο κύμα κορονοιού, όχι γιατί ο ιός έγινε πιο επιθετικός αλλά λόγω της διάδοσης τέτοιων θεωριών από διάφορα κέντρα που σκοπό έχουν την αμφισβήτηση της επιστήμης. Να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολιτικό εκπρόσωπο τέτοιων θεωριών στη βουλή ο οποίος πουλούσε «χειρόγραφα του Ιησού». Αυτό είναι ένα θλιβερό συμπέρασμα για μια χώρα που ανακάλυψε τον ορθολογικό τρόπο σκέψης και έθεσε τα θεμέλια της επιστήμης επιτρέποντας τον κόσμο να προοδεύσει, ξεφεύγοντας μια για πάντα από δοξασίες που τον κρατούσαν δέσμιο του φόβου για το άγνωστο. (Άραγε αν ζούσε σήμερα ο Γεώργιος Παπανικολάου, τι θα έλεγε ακούγοντας όλα αυτά;)
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πτυχή αυτής της συνομωσιολογίας που ίσως σοκάρει κάποιους: Πολλοί ερευνητές, αναλύοντας δημοσκοπικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά ερευνών για το θέμα του κορονοιού, υποστηρίζουν ότι αυτές οι συνομωσίες δεν υιοθετούνται από το μεγαλύτερο μέρος αυτών που τις εκστομίζουν... Πως γίνεται, αυτό θα αναρωτηθούν πολλοί. Και όμως. Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν στην πραγματικότητα όσα λένε, αλλά είναι μια «ευκαιρία», να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην «εξουσία» και στις «ελίτ», δηλαδή απαντούν στις δημοσκοπήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συνεπείς με την πολιτική τους τοποθέτηση... Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι η μπάλα έχει χαθεί.
Διότι, για να δείχνουμε τις πολιτικές μας προτιμήσεις ή τη δυσαρέσκειά μας απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, σε μια δημοκρατία υπάρχουν τα κόμματα, οι φορείς και οι εκλογές. Δεν επιλύονται τα πολιτικά προβλήματα παίζοντας με την υγεία μας.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.